Töölöntorin ampumaradan säännöt

Onnettomuuden sattuessa:
soita 112 hälytyskeskukseen, 10022 poliisille
sekä ilmoita piirin toiminnanjohtajalle; Tomi Alajoki, toiminnanjohtaja (at) hrup.fi

SÄÄNNÖT

  • Radalla oleskelevankin on käytettävä suojalaseja ja kuulosuojaimia
  • Radalla ampuvat vain HELSINGIN Piirien (HRUP ja HelResP) jäsenet (jäsenkortti mukaan)
  • Jokainen ammunta on johdettu harjoitus (vuoron valvoja tarkistaa luvat ja vakuutukset)
  • Jokaisella ampujalla on pakollinen joko "Reserviläisen Ampumaturva" (RAT) tai SAL-lisenssi (LIS)
  • Jokainen merkitsee TEKSTATEN ratakirjaan nimensä, kerhon ja vakuutuksensa (RAT/LIS)
  • Radalla yksin ampuminen on kielletty

Radalle saa päästää vain tunnistettuja henkilöitä ovipuhelimen avulla. Radalla ampumalla suostut siihen että tallentava kameravalvonta valvoo toimiasi. Ovia ei saa pönkätä auki (hälytys). Ampuessa on oltava käytössä 1. huippuimuri ( katkaisija ampumapöytien luona) 2. luotiloukuston imuri (aikakatkaisija välitilassa). Radalla ei tupakoida tai syödä! Ammunnan väliajallakin on tupakointi ja syöminen (purkka yms) terveydelle vaarallista käsistä tulevan lyijyaltistuksen takia. Väliovien (sekä takatilaan, että kierreportaikkoon) on oltava melun takia suljettuina.

TAULUT

Käytä (jos mahdollista) Regupol-seinämän takana olevaa kiskoa taulujen kiinnitykseen, taulukehyksistä kimpoaa sirpaleita ja kehykset on varattu kuvioammuntaan ym. kääntölaiteammuntaan. Väliseinällisiä ampumapöytiä käytetään vain 12.5m etäisyydellä! Pöytiä ei saaa kääntää, koska hylsyt rikkovat suojaamattoman valkean pinnan (harmaa puoli pehmustettu). Minimi ampumaetäisyys 5 metriä (merkitty maalliviivalla lattiaan).

LYIJYN MINIMOINTI

Radalla ammutaan .22-lyijyluoteja, mutta sen ylittävissä kaliipereissa on luoti pinnoitettu tai vaipallinen. Sisärataluoteja (indoor, non-toxic jne) suositellaan lämpimästi. Kuparipinnoitettu rautaluoti ( esim 9 mm Fiocchi) voi kimmota vaarallisesti ja on kielletty. 9 mm, .40 S&W, .45Auto, .38, .357 mag ovat sallittuja kaliipereja Luotiloukusto kestää jatkuvaa 1500 J osumaenergiaa. Kiellettyjä ovat kaikki "erikoiskaliiperit" joiden läpäisyn tai muun ominaisuuden voi olettaa olevan poikkeavan. Luodeista ”Metal piercing”, ”teflon”, ”black talon” moniluotiset, hauliammukset, sytytysluodit, valojuovat, vanhat sotien ylijäämät, rautaluodit, nuoliammukset, teräskeernaiset, liivien läpisyyn tarkoitetut itäkaliberit ym ym ym ovat kiellettyjä. Käyttäkää järkeänne ja ampukaa kaikkea "erikoista" ulkoradalla.

MITÄ SAA AMPUA

Vain luotiloukkuun ampuminen on turvallista. Seinät, putkisuojat ym on tehty vahinkotapahtumissa henkilövahingoilta suojaavaksi. Isoilla kaliipereilla radalta löytyä kohtia, jossa vesiputki tai sähköjohto menee poikki. Seinille ampuminen ei ole radan, vaan ampujan vika! Katso siis, että vakuutuksesi on kunnossa. Ammunta on lopetettava välittömästi, kun sirpalesuojaverhoon syntyy havaittava reikä. Verho korjataan leikkaamalla suikale aukon päälle, kunnes koko verho korjataan. Makuuammunta on sallittu vain .22 kivääreille erikseen niille varattuihin luotiloukkuihin. ”Stageissa” saa käyttää vain siihen tarkoitettua pöytää ja tuolia. Muut tuolit pidetään ampumapöytien takana.

TURVALLISUUS

Ammunnan johtaja valvoo, että kukaan ei oleskele takatilassa ammunnan aikana (jos huomaat ammunnan alkaneen, poistu välittömästi takaa autohallin kautta ulos.) Välitilaan menevä oviaukko on suljettava työntämällä ”Regupol-kärry” kiskoillaan perille asti. Aseet osoittavat aina tauluille tai ovat rata-alueella ammuttaessa sainän vieressä (esim. pöydällä) piippu seinää kohti.

HUOM!!!!! AMMUNNAN JÄLKEEN!!!! AMMUNNAN JOHTAJA VALVOO!!!!:

SIIVOUS

Ammunnan jälkeen hylsyt kootaan vain niille varattuun astiaan.
Kaikki patruunarasiat viet itse pois mennessäsi. Roskasäiliöt on tyhjennettävä autohallin jätepuristimeen
Kun taulu on riekaleina, se viedään autohallin pahvikehikkoon eikä rutata roskikseen.
Paikat lakaistaan ja pyyhitään.
Luotiloukuston sisällä olevat luotikeräysastiat tyhjennetään niille varattuun säiliöön ja alin
Luotiloukuston hylly ja kääntölaitevälikkö imuroidaan tähän varatulla imurilla. Kunnollinen siivous vähentää seuraavien altistumista ruutikaasuille (sitoutuneena pölyyn) sekä suoralle lyijypölylle. Tähän vaiheeseen on syytä ottaa mukaan hengityssuojain; kunnollinen maski, kangassuodatin tai vaikka kaasunaamari. Jätä vuoron jälkeen luotiloukuston imuri ajastimella 60 minuutiksi imemään pölyä pois. Ajastimeen on kytketty myös luotiloukun yläpuolen sekä takahuoneen kattovalot. Ne siis sammuvat itsestään imurin sammuessa, tunnin päästä.

Mistä tahansa poikkeavasta ilmoitus ratakirjaan. Jos ammunnan aikana sirpale osuu ampujaan tai edellinen radan käyttäjä ei ole tyhjentänyt roskiksia, ilmoita siitä ratakirjassa Järkevät parannusehdotukset ja tarviketoivomukset kirjaan !

Lähtiessä kaikki valot sammuksiin, alaovet jäävät auki tuuletuksen takia, yläovi huolellisti kiinni lähtiessä.