Töölöntorin ampumaradan vakuutustarve

Ohje Töölön radan ampujien vakuutuksille

Hanki "Reserviläisten ampumaturva" ellei sinulla ole sopivaa kilpailulisenssiä. HUOM ampumaturvan vakuutuskausi on kiinteä 1.3. - 28.2. Ota se siis nyt heti, muuten maksat myöhemmin muutamasta kuukaudesta saman, koko vuoden maksun. Varaudu todistamaan vakuutuksesi voimassaolo ammunnan johtajalle (kuitti).

Piireillä tai liitoilla ei ole sellaista vakuutusta, joka kattaisi ampumatoiminnan. Jos ja kun radalla ampuva henkilö aiheuttaa esine- tai henkilövahingon, tahattomasti tai tahallaan, on hän tästä vastuussa aina ensisijaisesti henkilökohtaisesti. Korvaussummat lasketaan helposti kymmenissä tuhansissa. Piirit edellyttävät radallaan ampujainvakuutusta, jotta rahat korvauksiin varmasti löytyvät, ja jotta niitä ei aseteta toissijaiseen korvausvastuuseen esimerkiksi nk. isännänvastuun perusteella. Ampujainvakuutus taas vaatii, että toiminta on johdettua, eli että ratavuorolla on johtaja. Radan johtosäännön ja vakiintuneiden käytäntöjen mukaan ammunnan johtaja taas vastaa siitä, että ampujilla on ko. vakuutus (tai sen sisältävä SAL:n lisenssi). Jos ammunnan johtaja on laiminlyönyt vakuutusten tarkistamisen ja/tai on päästänyt radalle ampujan ilman sellaista, on ihan mahdollista, että oikeus katsoo myös ammunnan johtajan toissijaisesti korvausvelvolliseksi.

Kysyttyä:

A) Ampumatilaisuuteen tulee tutustumaan potentiaalisia uusia jäseniä, joilla ei vielä edes voi olla "Reserviläisten ampumaturvaa".

Vastaus:
Liitoilla/piireillä on yhdistystoiminnan vastuuvakuutus, joka Pohjolan asiakaspalvelun mukaan kattaa myös yhdistyksen järjestämän ampumatapahtuman. Tämän lisäturvaksi tarvitaan Pohjolan harrastetapahtuman vakuutus, jonka kerho voi ostaa kertaluonteisesti tapahtumalle.
Mallilaskelma 20 henkilölle, 20-69 vuotiaita, 7 vrk (vähimmäisvakuutusaika) hinta 39,90 €. Tässä oli hoitokulut 5 € ja haittakorvaus 10 €. Eli Padasjoella vietetyn ampumaviikonlopun kustannukseksi tulee tältä osin 2 €/nuppi.
Harrastetapahtumavakuutuksen saa soittamalla Pohjolaan 0303 0303 (MAPE 8-18), ja pyytämällä yrityspuolelle. Lasku tulee vaikka sähköpostilla, ja sen on oltava maksettuna ennen tapahtumaa.

B) "Reserviläisten ampumaturva" myönnetään vain alle 70 vuotiaille.

Vastaus:
Suomen Ampumaurheiluliiton nk. Seniorilisenssi on tarkoitettu 70 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Tähän lisenssiin sisältyy vain vastuuvakuutus (ei kuolin-, hoito- tai haittakorvauksia itselle), joka on kuitenkin juuri se osa, mitä ampumaradat siitä kaipaavat. Samalla Seniorilisenssin hinta on vain 9 euroa vuodessa. SAL:n lisenssejä varten ei tarvitse erikseen liittyä SAL:n alaiseen ampumaseuraan, vaan riittää, että kuuluu RESUL:n alaiseen jäsenjärjestöön (=meidän kaikki perusyhdistyksemme). Seniorilisenssin saa helpoiten osoitteesta www.ampumaurheiluliitto.fi tai soittamalla (09) 3481 2481/Maila Pynnönen