Etsinnät

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) on toiminut jo neljäkymmentä vuotta turvaten yhteiskuntaa osaltaan. Poliisin resurssit eivät riitä alkuunkaan kadonneiden etsintään. Sen sijaan että paikalle saataisiin vain pari poliisipartiota, voi Vapepa tuoda oman johtonsa lisäksi kymmeniä maastokelpoisia etsijöitä koulutettuine koirineen ja harjaantuneinen menettelytapoineen.

Etsittyjen enemmistön muodostavat lapset, vanhukset sekä sairaat. Talvella pakkanen uhkaa hyvinkin nopeasti joten etsinnöillä on kiire. Etsityt saattavat liikkua alueella, joten on osattava jakaa alue sopiviin etsintäsektoreihin ja tarkastaa nämä järjestelmällisesti. Muuten etsityt voi palata jo etsitylle alueelle.

Lämpökameralla varustettu helikopteri ei toimi joka säässä. Sateella lentäjät näkevät paremmin paljain silmin kuin lämpökameralla. Helikopterin käyttöä vaikeuttaa sen johtamisen ja ohjaamisen vaikeus. Se lennähtää alueen yli nopeasti ja kun etsittävä ilmoittaa GSM-puhelimella helikopterin lentäneen juuri heidän yli, voi paikan määrittäminen olla vaikeaa. Näinkin on käynyt.

Sekalaiset etsiskelijät metsässä saattavat liikkuessaan jättää isojakin alueita tutkimatta ja tutkia jotkin alueet useaan kertaan. Pahimmassa tapauksessa ei edes tiedetä missä on jo liikuttu. Jäljet on sotkettu ja koiran käyttö näin ollen mahdotonta. Kouliintuneet ja määrätietoisesti johdetut etsijät osaavat tutkia annetun alueen tehokkaasti ja tarkasti. Ketjussa kulkien saadaan alue kammattua ja voidaan olla varmoja ettei etsitty ollut siellä. Koirapartiot seuraavat etsityn jälkiä alkuvaiheessa antaen suunnan jatkotoiminnalle.

Etsijäjoukon liikkeellesaaminen vaatii jatkuvaa valmiuden ylläpitoa. Päivystäjällä on hälytyspuhelin ja lista etsijöistä yhteystietoineen. Poliisin antaessa hälytyksen on päätettävä nopeasti ensitoimenpiteet. Etsinnän johto on saatava liikkeelle ja riittävät tiedot etsinnän aloitukseen poliisilta. Soittorinki käy läpi etsijöitä, ja ohjaavat mukaan pääsevät oikeaan paikkaan, oikeassa varustuksessa. Riittävän monen mukaan ilmoittautuminen mahdollistaa riittävän joukon, josta etsijöitä saadaan tarpeellinen määrä liikkeelle, milloin tahansa. Sinäkin voit ilmoittautua mukaan, yhteystiedot löydät Vapepan sivuilta.

Etsintähälytyksiä tulee Espoon Vapepalle kymmenkunta vuodessa. Tehtävä kestää yleensä alle viisi tuntia. Usein hälytys tulee kello 18-19 ja etsijöitä tarvitaan illan pimenemiseen saakka, enintään vuorokauden vaihteeseen. Jos etsintä kestää pidempään, hälytetään uusia etsijöitä paikalle.

Etsijällä on oltava seuraavat varusteet nopeasti valmiina

(valmis lista tai reppu pakattuna):
Tehokas taskulamppu ja varaparistot
Kännykkä
kompassi, karttamuovi, muistiinpanovälineet
Taukotakki, sadevarusteet, istuma-alusta
Vesipullo, evästä, suklaata
Vessapaperia

Lisätietoa

Vapepa Espoo